Pratite što kvari vašu analitiku

Označite željene kriterije segmentacije i pomaknite se do dna popisa kako biste bili sigurni da su sve potrebne grupe označene. Zatim kliknite OK za primjenu promjena. Važno je skrolati kroz sve grupe, inače će Google segmentirati samo prvih 50 grupa i automatski isključiti ostale iz posluživanja.

Preporuča se specifično segmentiranje proizvoda prema kategorijama, brendovima, oznakama i drugim stabilnim karakteristikama, ali ne i prema nazivima proizvoda. Problem je u tome što, ako dodate nove proizvode, oni neće biti kategorizirani na temelju naslova i bit će potrebna ponovna segmentacija kako biste ih uključili u svoje oglašavanje.

Koristite stupce

Prilikom mjerenja učinkovitosti shopping kampanja ključna metrika je ROAS (povrat ulaganja u oglašavanje). Za praktičnu analizu preporuča se konfigurirati prikaz potrebnih stupaca s metrikama u Google Ads sučelju.

Da biste to učinili, kliknite na zaglavlje stupca i odaberite “Prilagođena opcija”.

 

Obavezno uključite stupac Vrijednost konverzije/Cijena jer je omjer vrijednosti konverzije i cijene mjerni podatak ROAS-a. Možete odabrati preostale stupce po želji za svoje zadatke, a zatim spremiti stvoreni skup stupaca.

 

Analizu i optimizaciju shopping kampanja temeljenih na ROAS-u potrebno je provoditi redovito. Ako bilo koja kategorija ili grupa proizvoda ima ROAS ispod prosjeka kampanje, smanjuje ukupnu profitabilnost.

U prosjeku, za ukrajinsku e-trgovinu, broj stvarnih prodaja premašuje podatke o transakcijama koje se prate u Google Analyticsu za 20-50%. Manji broj transakcija u GA4 može biti uzrokovan sljedećim:

  • GDPR zahtjevi za zaštitu osobnih podataka korisnika;
  • iOS korisnici koji su onemogućili praćenje u aplikacijama i preglednicima;
  • korištenje dodataka za blokiranje oglasa;
  • narudžbe poslane telefonom ili putem drugih kanala koje je upravitelj ručno unio u administrativnu ploču ili CRM;
  • kašnjenje u slanju podataka o događaju u GA4 za 3-4 dana.

Da biste procijenili pogrešku, usporedite sve prodaje sa stranice u zadnjih 30 dana (ili neko drugo razdoblje) u administratorskoj ploči ili CRM-u s podacima o transakcijama u Google Analyticsu.

Uočenu pogrešku uzmite u obzir pri izračunu isplativosti svojih kampanja.

Na primjer, ako je prosječna marža 30%, a pogreška praćenja u GA4 25%, minimalni prihvatljivi ROAS za ravnotežu bio bi: (100/30%)*(1-25%)=250%.

Za proizvode s maržom od 20% i pogreškom praćenja od 20%, minimalni prag ROAS-a povećat će se na 400%.

Koristite UTM oznake

Za praćenje izvora prometa i atributa konverzija, preporučuje se korištenje UTM oznaka u URL-ovima. Dodajte UTM oznake u postavke Google Ads kampanje na sljedeći način:način:

  1. Idite na postavke svoje kampanje.
  2. Proširite odjeljak Opcije URL-a kampanje.
  3. U polje End URL Suffix dodajte potrebne UTM parametre.

Korištenje UTM oznaka omogućit će vam Kupite SMS uslugu točnije praćenje izvora narudžbi ne samo u Google Analytics 4, već iu drugim sustavima web analitike, poput Microsoft Clarity i drugih, kao iu CRM sustavu, ako je potrebno.

Implementirajte više kampanja

Za brzo pokretanje više kampanja za različite kategorije proizvoda, možete koristiti sljedeći pristup. Najprije izradite jednu veliku Google Shopping kampanju od nule u standardnom načinu rada, uključujući sve svoje grupe proizvoda.

Zatim kopirajte ovu osnovnu kampanju LearnyMail V2: Boost d’Liwwerbarkeet vun Ären E-Maile mat SPF DKIM … onoliko puta koliko je potrebno, stvarajući tako duplikate. Zatim, za svaku novu kopiranu kampanju, onemogućite nepotrebne grupe proizvoda prema njihovoj logici i svrsi. Zatim preostaje samo napraviti potrebne postavke za svaku kampanju.

Isključite proizvode

Preporučljivo je onemogućiti proizvode ili kategorije proizvoda koje trenutno nije potrebno izravno oglašavati u administratorskoj ploči trgovine na platformi Hoshopop. To će vam pomoći da izbjegnete probleme usklađenosti s Googleovim pravilima i potencijalne kazne poput zabrane računa ili deaktivacije proizvoda.

Da biste to učinili potrebno vam je:

  • Poništite odabir odgovarajućih chine directory proizvoda u odjeljku Google Merchant Center.
  • Idite na odjeljak Marketing → Tržišta → Google Feed za Merchant Center → Postavite kategorije i uklonite potrebne kategorije iz feeda.

Ako ste u potpunosti onemogućili određene kategorije proizvoda, preporučuje se da također onemogućite automatsko učitavanje feedova proizvoda na Google za te kategorije.

Rad s upitima za pretraživanje

U standardnim Google Shopping kampanjama možete vidjeti korisničke upite za pretraživanje koji su pokrenuli vaše oglase. Ne moraju svi biti relevantni za vaše proizvode, stoga je jedan od zadataka optimizacije redovita analiza pojmova za pretraživanje i dodavanje nerelevantnih upita na popis negativnih ključnih riječi.

Preporuča se izraditi opći popis negativnih ključnih riječi i dodijeliti ga svim aktivnim pretraživačkim i shopping kampanjama. Zahvaljujući tome, kada dodate novu negativnu ključnu riječ na opći popis, ona će automatski stupiti na snagu u svim kampanjama, isključujući pojavljivanja na odgovarajućim nerelevantnim upitima.

Umjesto zaključka

Za internetske trgovine Shopping oglasi u Google Adsu znatno su učinkovitiji od standardnih pretraživačkih kampanja. Razlog je što korisnici vide ne samo tekstualni oglas, već i vizualni prikaz proizvoda s fotografijom i cijenom. Tako na stranicu dolazi više zainteresiranih korisnika s ciljem kupnje određenog proizvoda.

Da biste maksimalno iskoristili svoje kampanje proizvoda, morate točno razumjeti kako postaviti Google Shopping. Uostalom, cijena pogreške ovdje se ne sastoji samo od potrošenog proračuna. Netočne postavke mogu značajno smanjiti profitabilnost i učinkovitost reklamnih kampanja. Ako niste sigurni da je postavljanje Google Merchant-a u Vašoj moći, za pomoć se možete obratiti Elit-Web stručnjacima.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *